Hedersnål

Ett bi i 925 sterling silver

Att vår medlemsnål är något alldeles speciellt kan vara svårt att förstå om man inte ser biet. Det blir ännu tydligare när, Robin Linnér, själv berättar om tillkomsten av hedersnålen.

Sedan två år tillbaka driver han R.L Jewelry Design (http://rljewelrydesign.se/index.html https://www.linnersatelje.se/ ) som är ett smyckesdesign- och guldsmedsföretag. Robin finns också på facebook, https://www.facebook.com/R.LJewelryDesign/?fref=ts

Robin brinner mest för att göra specialdesignade nytillverkningar och omarbetningar av guld- och silversmycken. Han jobbar både mot företag och privatpersoner.

 

För cirka ett år sedan fick jag en förfrågan från Ligusticagruppen om att tillverka en nål för hedersmedlemmar och även en nål för medlemmarna. När jag fick förfrågan tyckte jag att det var ett roligt projekt som jag såg fram emot att få göra. Jag tog fram ett förslag som jag skissade upp med hjälp av verkliga bilder på Ligusticabin.

Jag ville göra något som såg naturligt och realistiskt ut och valde därföratt göra biet designat från sidan, i en flygande rörelse för att få mer liv i utseendet.

När designen på biet var godkänd av styrelsen, började tillverkningen genom att jag för hand skulpterade ut en modell i vax. Sedan tillverkade jag ett silveroriginal av vaxmodellen genom att gjuta av modellen och därefter gjordes en form på silveroriginalet. Efter det göts bina upp i silver och därefter bearbetades bina för att få en jämn yta.

Nålen löddes därefter på plats och sista finishingen gjordes för att få dem blanka. Hedersnålarna förgylldes därefter med finguld. Medlemsnålarna försilvrades med finsilver för att nålarna ska hålla sig fina länge. Sist fick varje nål ett lås med spetsskydd för att inte bäraren ska råka sticka sig på biet.

Är du intresserad av ett eget silverbi, så hör av dig till ordföranden i Ligusticagruppen.

Robin Linnér